Studio jhw janssen sa
   
 Musical encounters between Indonesia and the Netherlands
 
 
 

.  

     
   How to compose electronic music for poetry which language you do not  understand:    Ajip Rosidi, as test case. 
   
 

 

1. Koestische droom 2 (1976):

Tweede electronische compositie beinvloed door Jaap Vink, docent analoge studio Sonologie. De eerste invloeden van de gamelanmuziek zijn duidelijk hoorbaar in het middendeel (Bonang!).

2. Kanon van Fritsch (1994):

In de tijd een ritmisch en een harmonisch patroon laten ontstaan door stapeling. Attack van een klank ontkoppelen van haar body. Nabootsingen van Kendhang-achtige en gendherklanken zijn verwerkt. In het bijzonder de kendhang klank "Zoei".


3. Sumatra (2000):

Een verjaardagscadeau voor VA|AVMI medewerker Teresa Birks, die onderzoek deed in Sumatra.


4. Organ (2000):

Een onderzoek naar een nieuwe instrumentatie van een Javaanse Pathetan naar een orgelstuk.


5. Vivre à Gogo (2001):

Een thematisch werk voor het Bourges festival voor Electro-akoestische muziek. Een kerkkoor tegenover het Javaanse gamelan instrument Gendher. Gebruik werd gemaakt van de statistische mogelijkheden van het software pakket Logic Audio. De titel is een franse vertaling voor "leven als god in Frankrijk".
 

6. Morandi's clarinet (2001): 

In mijn verbeelding had ik een schilderij van Morandi voor ogen, een nogal donker stilleven. Ik wilde af van het steeds maar zo helder (HI-FI) mogelijk maken van de klankkleur, dus niet het volledige geluids-spectrum laten horen. Binnen de MIDIM/VOSIM taal creëerde ik een clarinet achtige klank met een langzaam glissando tegenover een heldere Gendher klank in het middendeel. De kompositie wordt gebruikt voor een schaduw installatie van de Duitse kunstenaar Constantin Jaxy.


7. De bril van Anceaux (2002): 

Een samenwerking met de Antropologische filmer en fotograaf Martin van den Oever voor het Volkenkundig Museum Leiden. In Martins Stereo foto tunnel draait synchroon met de stereo dia's mijn 20 minuten durende kompositie. Ik heb uitgebreid gebruik gemaakt van de statistische mogelijkheden van het software pakket Logic Audio. Ik wilde natuurlijkheid, rationaliteit en emotionaliteit bewuster in één kompositie verwerken.


8. Westerbork (2003):

Door de samenwerking met Martin van den Oever en Petra Timmer kwam ik aan een gedicht van en ingesproken door Remco Campert voor hun documentaire "Van de stobbe en de bossen", waarvoor ik electronische muziek maakte. Basis klank is o.a. een clusterklank van de Gendher barung.


9. A la maniere de Kulenty (2004):

De 2 gedichten Tanah Sunda en Bendera Ikin van de Indonesische dichter Ajip Rosidi op electronische muziek gezet Uitgebreid gebruikt gemaakt van gamelan cluster klanken..

Premiere "Winternachten" literatuur festival 2007.


10. A la maniere de Koenig (2006):

Het gedicht Jante arkidam van de Indonesische dichter Ajip Rosidi op electronische muziek gezet. Gebruik gemaakt van 2000 jaar oude Chinese instrumenten en een nieuw ontworpen gamelan instrumentarium van AL Suwardi.

Premiere "Winternachten" literatuur festival 2007.


 

11. Water van goud deel 1 (2009):

Muziek gecomponeerd voor de documentaire `Water van Goud` van Jos Janssen en Martin van den Oever. Thema: de oorlog tussen Nederland en Indonesie in een transnationaal perspectief.


12. Water van goud deel 2 (2009):

Muziek gecomponeerd voor de documentaire `Water van Goud` van Jos Janssen en Martin van den Oever. Thema: de oorlog tussen Nederland en Indonesie in een transnationaal perspectief.


12. Tympanum (2010): 

Een samenwerking met de jazzdrummer Pierre Courbois. Meerdere losse lagen van slagwerk en gongs zijn gemonteerd tot een geheel. Het stuk is gebruikt tijdens de aftiteling van de documentaire "Water van Goud" van Jos Janssen en Martin van den Oever .